AIS/ATIS systemen


CatchSystems gaat verder dan alleen ANPR systemen. Zo heeft CatchSystems software ontwikkeld om boten en schepen te kunnen herkennen, dit met zowel het AIS systeem als ook het ATIS systeem.

Automatic Identification System of afgekort AIS is een systeem gebaseerd op transponder-technologie waarmee de veiligheid van scheepvaart op zeeën en het binnenwater verhoogd wordt. Het is bedoeld om overzicht en informatie te bieden via interactie tussen de schepen onderling en met instanties aan de wal. De transponder zendt op een bepaalde frequentie informatie uit zoals de naam van het schip, de belading en GPS positie.

CatchAIS is een speciale software die ontwikkeld is voor water transport autoriteiten in havens en waterwegen over de hele wereld. De software geeft de aanwezigheid en positie van schepen aan die een AIS signaal sturen naar het vasteland. Deze gegevens worden opgeslagen en kunnen gebruikt worden voor rechtshandhaving door de havenpolitie en de nationale of internationale scheepvaart autoriteiten. Hiermee kan bijvoorbeeld achterhaald worden of alle informatie overeenkomt met de gegevens die bij de instanties bekend zijn of simpelweg voor opsporing.

 

Traditioneel werd op het water veel gewerkt met ATIS codes. Wanneer de ATIS-code van het schip in de marifoon is ingebouwd kan de zender in het radioverkeer automatisch worden geïdentificeerd. Het signaal is numeriek opgebouwd en wordt overgebracht door middel van twee wisselende tonen (1300 en 2100 Hz). Bij een ontvanger die uitgerust is met een decoder, verschijnt de roepnaam van de zender op een display. Verkeersbegeleidingssystemen op bruggen, sluizen en in jachthavens kunnen zo zien door wie zij worden opgeroepen. Er is een versie van CatchAIS beschikbaar waarmee zowel AIS als ATIS codes verwerkt kunnen worden.