AIS systeem

CatchSystems gaat verder dan alleen ANPR systemen. Zo heeft CatchSystems software ontwikkeld om boten en schepen te kunnen herkennen, dit met zowel het AIS systeem als ook het ATIS systeem.

 

 

 

 

Sinds 1 december 2014 is het voor de beroepsvaart en grotere vaartuigen verplicht om een AIS systeem aan boord te hebben dat is ingeschakeld in bijna alle omstandigheden. Deze verplichting is bij wet vastgelegd door een aanpassing van het rijnvaartpolitiereglement. Door een AIS systeem moeten een aantal gegevens van het vaartuig zoals MMSI, scheepsnaam, ENI en enkele vaste gegevens evenals automatisch bepaalde gegevens constant worden uitgezonden. Ook moeten een aantal gegevens direct worden aangepast bij een wijziging. Dit zijn onder meer de vaarstatus, scheepssamenstelling en informatie over de afmetingen van het schip.

 

 

 

De verplichting voor het gebruik van AIS zorgt ervoor dat, het naast hulp bij navigeren waar AIS voor bedoeld is, ook mogelijkheden ontstaan voor handhaving en opsporing door de autoriteiten.

CatchSystems heeft in de afgelopen jaren een speciale software ontwikkeld voor watertransportautoriteiten in havens en op waterwegen. De software geeft de positie van schepen aan die een AIS signaal sturen. Deze gegevens worden opgeslagen en kunnen gebruikt worden voor rechtshandhaving door de havenpolitie en de nationale of internationale scheepvaart autoriteiten. Afhankelijk van de instellingen kan er direct gebruik gemaakt worden van externe bronnen om de meeste recente informatie van een schip te achterhalen. Er kan bijvoorbeeld achterhaald worden of alle informatie overeenkomt met de gegevens die bij de instanties bekend zijn. Ook opsporing in allerlei vormen is mogelijk met CatchAIS. Bij een afwijking volgt een HIT, er wordt direct aangegeven wat de reden is. In politieverband is het mogelijk om Referentielijsten te laden, hiermee kan actief gezocht worden naar vaartuigen zodat het opsporen en handhaven veel efficiënter kan plaatsvinden. Een recente toevoeging is de herkenning van AIS-SART ontvangers voor het detecteren van drenkelingen. CatchAIS geeft direct een HIT als zo’n ontvanger in actieve toestand binnen het ontvangstbereik gedetecteerd wordt.

 

Voor alle schepen die voorzien zijn van een AIS is ook een marifooninstallatie verplicht. Ook de ATIS informatie die wordt uitgezonden aan het einde van een transmissie moet voldoen aan een aantal regels. CatchSystems heeft daarom een geheel eigen scanner ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om de betreffende VHF kanalen te scannen op marifoonverkeer met bijbehorende ATIS transmissie. Met deze scanner is het mogelijk om actief een aantal kanalen tegelijk te scanner op uitgezonden ATIS berichten.

Er is een versie van CatchAIS beschikbaar waarmee zowel AIS als ATIS codes verwerkt kunnen worden. Deze combinatie van beide informatiebronnen maken het systeem nog krachtiger voor opsporing en handhaving.

CatchAIS is een geheel eigen ontwikkeling van CatchSystems waarbij er tijdens de ontwikkeling nauw is samengewerkt met verschillende instanties. CatchAIS voldoet hiermee volledig een de eisen en regelgeving van de belangrijkste overheidsinstantie op dit gebied. Op basis van klantvraag zijn er enkele aangepaste versies van CatchAIS ontwikkeld die zeer succesvol worden gebruikt in een speciale toepassing.